
18 Ene La càmera de la veritat metabòlica
Et sona escoltar… “jo no ho entenc, qualsevol cosa em fa engreixar”, “menjo igual que la meva dona i m’engreixo més que ella” “jo metabolitzo molt lent”?
Gràcies a la existència de càmeres metabòliques ara ja podem saber com és el nostre metabolisme personal e intransferible.
Les càmeres metabòliques són uns cubículs on l’individu resta durant 24h i queda monitoritzat. S’analitza i es quantifiquen absolutament totes les entrades de calories i, mitjançant una anàlisi del gas ambient (CO₂ després en la respiració), és capaç d’identificar les pèrdues calòriques així com la font d’aquesta pèrdua. És a dir, si s’han gastat hidrocarburs, proteïnes o greixos. Alhora també es coneix i es monitoritza tota l’activitat per quantificar les pèrdues degudes a activitat física.
Gràcies a tot aquest “gran hermano” versió metabòlica, obtenim una descripció personalitzada de com l’individu adquireix, metabolitza i consumeix l’energia. D’aquesta manera s’acaba amb l’especulació per passar al terreny de l’objectivitat.
Llegim un testimoni d’una dona que s’ha sotmès a la càmera metabòlica. Previ a l’exposició, ella reflexiona sobre el pensament que pot tenir un “metabolisme lent” i que aquesta pot ser l’explicació al perquè ha anat guanyat pes al llarg dels anys.
Realitzada la prova i de forma objectiva, rep un informe que el seu metabolisme és perfectament normal i que consumeix energia igual que tothom amb la mateixa “velocitat”. Això fa que en tregui la conclusió:
“la càmera metabòlica demostra que tot i que hi hagi gent amb metabolismes més “lents” respecte a altre gent, això no justifica en absolut la raó del sobrepès/obesitat”.
“No cal posar el focus en accelerar el metabolisme, simplement adherir-se a uns hàbits i rutines correctes”.
Podem instrumentalitzar-ho tant com vulguem, però al final l’únic que s’ha demostrat UNIVERSAL és seguir una dieta saludable, fer activitat física, no abusar de tòxics i intentar ser el més feliç possible.
Iñaki Marina
Director mèdic de Healthcor