XOCOLATA: CAPRICI O ALIMENT PREVENTIU?

XOCOLATA: CAPRICI O ALIMENT PREVENTIU?

La xocolata negre o, en la seva forma natural, el cacao, s’han utilitzat com a estimulants o per alleujar malalties des de fa milers d’anys. De fet, els primers indicis de begudes de cacao, daten de l’any 1.000 AC! Algunes d’aquestes civilitzacions les consumien en reunions socials i rituals religiosos, d’altres feien servir el cacao com a remei contra la fatiga o per millorar el funcionament del ronyó o del budell.

En els darrers anys, molts estudis científics han demostrat la relació entre el consum de cacao i els events cardiovasculars. De fet, el consum de 50 g de xocolata al menys un cop per setmana, s’associa a una reducció del risc de mort per malaltia cardiovascular, reduint els nivells d’hipertensió arterial així com el número d’embòlies i d’infarts de miocardi.

El motiu pel que el cacao és tan saludable, és la epicatequina, un flavonoide (tipus de polifenol antioxidant) que es troba en el cacao. Aquest flavonoide incrementa els nivells d’òxid nítric, fent que l’endoteli (revestiment intern dels vasos sanguinis ) es relaxi i així faciliti un augment del flux sanguini.

Per tant, quan més consum de cacao, menys risc de malaltia cardiovascular. Ara bé, no cal afartar-se! Aleshores, estaríem ingerint un grapat de calories innecessàries. El consum de 50g de xocolata cada dia, aporta 75 mg d’epicatequina, que és la dosi adequada per obtenir els seus beneficis.

Cal tenir en compte però, que aquests beneficis només els trobem en la xocolata negre, ja que en el seu procés de producció, es manté l’epicatequina, mentre que en la xocolata amb llet, i encara menys en la blanca, els nivells d’aquest flavonoide son molt reduïts.

Dra. Anna Domènech



Este sitio web utiliza cookies para que tengas la mejor experiencia de usuario. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies